Regler og sikkerhet til sjøs

Elcome_Marine-Safety_Life-safety_1200px
Når man planlegger å tilbringe mye tid til sjøs er det viktig at man er klar over, setter seg inn i- og følger de reglene som gjelder. Dette for å unngå ulykker og til enhver tid være sikker på at ting vil gå bra om uhellet først skulle være ute.

Ligner vanlige trafikkregler

Til sjøs gjelder vikeplikt på samme måte som når man kjører bil på land. Reglene ligner også veldig, så om man tenker trafikkregler kommer man langt. Du har vikeplikt fra styrbord (høyre) og får båter du henter inn. Motorbåter skal vike for seilbåter og fritidsbåter skal vike for nyttefartøyer.

Sjøvettregler

Dette er regler som skal følges av alle på sjøen selv om de ikke er nedskrevet i Norges Lover. Dette handler om at man alltid skal sette sikkerhet først i alt man gjør. Aldri tenk at «jeg skal bare», selv om du kun skal flytte båten fra en plass til en annen kan uhellet skje. Dette gjelder også bruk av flytevest. Kjører man båten bruker man flytevest, punktum. Man må også se an omstendighetene, da særlig været og egen tilstand. Er været verre enn man kan håndtere under normale omstendigheter bør man la båten stå. Det samme gjelder selvsagt også om man ikke er edru. Promillegrensen til sjøs er 0,8.